Deze hartige taart is eigenlijk een soort Franse pizza – het krokante, maar stugge olijfoliedeeg is een fantastische bodem voor welk beleg ook in je koelkast of tuin. Probeer als vegetarische variant eens mijn pissaladière met courgette en feta.
Voorbereiding: 40 min + rusten
Kooktijd: 30 min
Voor: 6-8 personen
Doe voor het olijfoliedeeg de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom bij elkaar. Meng de olie met het water en giet het bij de bloem. Snijd alles met een mes door elkaar tot het deeg aan elkaar begint te plakken; het moet zacht en soepel zijn. Dek het deeg af en laat het minstens 30 minuten, maar liefst een hele nacht in de koelkast rusten. Verhit de olie voor het worstbeleg in een koekenpan en doe er de uiringen, knoflook, tijm en Spaanse peper bij. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat het mengsel op laag vuur bakken tot het vocht verdampt is (ongeveer 20 minuten). Neem de pan van het vuur en laat de boel afkoelen. (Het mengsel blijft in de koelkast minstens een week goed.) Verhit de oven tot 220 °C. Knip een stuk bakpapier ter grootte van een bakplaat van 33 bij 38 cm en verwarm de plaat alvast voor in de oven (daardoor wordt de bodem lekker krokant). Leg het bakpapier op een schoon werkvlak en rol het olijfoliedeeg uit tot het papier volledig bedekt is. Vouw rondom 1 cm van het deeg om zodat de bodem een opstaand randje krijgt. Spreid het afgekoelde uimengsel op het deeg uit. Trek de vellen van de worstjes en gooi die weg. Trek het worstvlees in kleine klontjes, strooi ze op het uimengsel en maak de boel af met kerstomaatjes (knijp er van tevoren wel overtollig vocht uit om te voorkomen dat het deeg klef wordt) en olijven. Garneer de pissaladière met takjes tijm, schuif hem met bakpapier en al op de voorverwarmde plaat en bak hem ongeveer 30 minuten tot hij krokant en goudbruin is. Serveer hem warm of koud.
Ingredients:
- Olijfdeeg
- 300 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 80 ml olijfolie
- 160 ml lauw water
- Worstbeleg
- 60 ml olijfolie
- 4 grote rode uien, in ringen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels tijmblaadjes, plus een paar takjes als garnering
- ½-1 theelepel fijngehakte rode peper, naar smaak
- Zout en zwarte peper
- 3 rauwe varkensworstjes
- 300 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 12-16 zwarte olijven, zonder pit en gehalveerd
Leave a Reply