Deze peertjes worden eerst gepocheerd en vervolgens geroosterd, waardoor ze een intense smaak en een prachtige dieprode kleur krijgen. Ze zijn het lekkerst als je ze voor het roosteren een dag of drie in hun pocheervocht in de koelkast bewaart, zodat ze de smaken en kleur van de siroop goed kunnen opnemen.
Voorbereiding: 15 minuten + koelen
Bereidingstijd: 50 minuten pocheren + 12-15 minuten roosteren
Voor: 6-8 personen
Neem een pan waarin 6-8 peren rechtop kunnen staan. Verwarm hierin al roerend de suiker, wijn, kaneelstokjes, laurierblaadjes en het vanillestokje tot de suiker is opgelost.
Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten. Snijd een dun plakje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan. Schik de peren zodanig in de pan met pocheervocht dat ze zoveel mogelijk onderstaan. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen of tot de peren zacht zijn. Draai ze af en toe om.
Laat de peren afkoelen en doe ze met de siroop in een schaal. Dek de schaal af en zet hem minstens 24 uur (max. 3 dagen) in de koelkast. Draai de peren af en toe om, zodat ze gelijkmatig van kleur worden.
Neem de peren uit de siroop en zet ze in een ondiepe ovenschaal. Verwarm de siroop op hoog vuur in een sauspan en laat hem tot de helft inkoken – dit duurt ongeveer 20 minuten. Haal de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en het vanillestokje eruit. Als je het vanillestokje afspoelt, laat drogen en in een pot suiker legt, kun je het opnieuw gebruiken.
Wanneer je de peren wilt gaan serveren, verwarm je de oven voor op 220 °C. Bedruip de peren royaal met siroop en rooster ze 12-15 minuten. Haal ze uit de oven en bedruip ze opnieuw met siroop. Zet de peren op een bord, sprenkel er nog een lepel siroop over en serveer ze met crème fraîche.
Crème fraîche
Crème fraîche betekent verse room in het Frans, maar in feite is het de meest luxe onder de zure romen. In de winkel betaal je er vrij veel voor, terwijl het eigenlijk heel gemakkelijk is om zelf te maken.
Voorbereiding: 5 minuten + 48 uur rusten
500 ml room en 3 eetlepels karnemelk
Ingredients:
- 500 g suiker
- 750 ml rode wijn (of granaatappelsap)
- 2 kaneelstokjes
- 4 laurierblaadjes
- 1 vanillestokje
- 6-8 net-rijpe peren, met steeltjes