Deze soep smaakt beter met twee of drie verschillende soorten vis. Garnalen en mosselen doen het ook heel goed. In Frankrijk wordt dit gerecht gewoonlijk geserveerd met croutons met een laagje pikante knoflookpasta (zie blz. 211), wat het volgens mij zo bijzonder maakt.
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Voor: 8 personen
Verhit de olie in een grote pan en zweet de ui, venkel en prei 15-20 minuten aan tot de groenten zacht zijn. Ze mogen niet bruin worden.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee. Voeg de laurierbladeren, knoflook en hele chilipepers toe. Meng de vermout, saffraan, tomaten en honing erdoor, en laat alles 20 minuten op laag vuur pruttelen.
Voeg de visbouillon en aardappelblokjes toe en breng alles weer aan de kook. Laat de soep een kwartier zachtjes koken tot de aardappel bijna gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de vis in stukken van 4 cm. Voeg vlak voor het opdienen de vis en mosselen toe en laat alles nog eens 3-4 minuten pruttelen. Voeg dan naar wens de garnalen toe en laat alles nog een paar minuten pruttelen tot de vis en garnalen gaar zijn en de mosselen open. Gooi dichte mosselen meteen weg.
Haal de laurierbladeren en chilipepers uit de soep en gooi ze weg. Verdeel de soep over voorverwarmde soepkommen. Besmeer de croutons met pikante knoflookpasta, leg ze op de soep en serveer.
Serveren met:
1 recept pikante knoflookpasta en croutons uit de oven
Ingredients:
- 125 ml extra vierge olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 venkelknol, in dunne plakken
- 2 kleine preien, in dunne ringen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2-3 laurierbladeren
- 4 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 1-2 rode chilipepers (naar smaak)
- 125 ml vermout
- 20-30 saffraandraadjes
- 2 blikken tomaten op sap (400 ml elk) of 800 g verse tomaten, ontveld en fijngehakt
- 1 theelepel honing
- 2 liter visbouillon
- 5 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 kg graatloze stevige visfilet
- 12-16 mosselen en/of 8-16 grote verse garnalen (optioneel)