Vriendinnetjes van school wilden vroeger maar wat graag thee bij ons komen drinken vanwege de heerlijk geurende koekjes die mijn moeder altijd bakte. Dit is haar boterkoekjesrecept, maar ik voeg er verschillende smaakjes aan toe voor mijn koekjesproeverij (zie p. 270). Als je het rauwe deeg in porties invriest, kun je ’s avonds een portie uit de vriezer halen om de volgende ochtend verse koekjes te bakken voor in de lunchtrommel of bij de ochtendthee!
Voorbereiding: 20 min. + tijd om af te koelen.
Kooktijd: 20 min.
Voor: ± 80 koekjes.
Verhit de oven tot 160 °C. Bekleed 3 of 4 bakplaten met bakpapier. Sla de boter en suiker door elkaar en roer er eerst de gecondenseerde melk en vanille, en vervolgens de bloem en het bakpoeder door. Je kunt het rauwe deeg tot dit punt voorbereiden en in porties invriezen. Laat het voor het bakken wel ontdooien.
Verdeel het deeg voor de koekjesproeverij (zie p. 270) in 7 porties en meng er de verschillende smaakmakers door. Als je niet alle 7 soorten maakt, verdeel je het deeg natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid smaken en vermeerder je de ingrediënten naar verhouding. Proef een klein stukje van het rauwe deeg en breng het eventueel nog wat verder op smaak. Leg het deeg 15 minuten in de koelkast, rol het in balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Versier ze zoals aangegeven op pagina 270 en bak ze licht goudbruin en gaar (ongeveer 20 minuten). Laat de koekjes eerst 10 minuten op de plaat en vervolgens op een rooster afkoelen, en doe ze in een luchtdicht afsluitbare trommel of pot. Ze blijven een paar weken goed – in het onwaarschijnlijke geval dat ze oudbakken worden, kun je ze oppiepen door ze 5 minuten op 180 °C in de oven te leggen.
Ingredients:
- 500 g boter
- 225 g suiker
- 6 eetlepels gecondenseerde melk
- Een paar drupjes vanille-extract
- 675 g bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- Smaakmakers naar keuze (zie p. 270)
Leave a Reply