Het verhaal van Annabel

Mijn leven is – en dat geldt voor veel Nieuw Zeelanders – diepgeworteld in een aardse cyclus van groeien, oogsten, koken en samen tafelen. Mijn vader Fred, die een kantoorbaan in de stad had, haastte zich elke dag naar huis om zich met de moestuin en zijn bijen bezig te houden. Zijn vers geoogste en gewassen groenten zette hij dan bij de achterdeur zodat mijn moeder er een heerlijke maaltijd mee kon bereiden.

Mijn moeder Anne was een geboren kok en cum laude afgestudeerd huisvrouw. Haar verfijnde kookkunst en uitstekende relatie met Cyril de slager, in combinatie met papa’s noeste arbeid in de tuin, leverde ons gezin een voedzaam en interessant dieet op.

Als kinderen van de Tweede Wereldoorlog waren mijn ouders uiterst zuinig en vindingrijk. Er werd niets verspild, maar dat wil zeker niet zeggen dat we het thuis slecht of sober hadden. Mijn moeder dekte de tafel bijvoorbeeld elke avond met kaarsen en een mooi veldboeket uit de tuin, waarna we bij het avondeten gezamenlijk de gebeurtenissen van de dag doornamen.

In de jaren zeventig zette ik me als rechtgeaarde tienerhippie en feministe, sterk af tegen het gezinsleven, het consumentisme en de kleinburgerlijke wereld in het algemeen, en nam op mijn zestiende het besluit om het ouderlijk huis te verlaten en met school te stoppen. Mijn moeder nam me mee naar Europa, ongetwijfeld in de hoop om me ervan te overtuigen dat de echte wereld toch een heleboel te bieden had, maar toen we terugkwamen vertrok ik desondanks meteen met een groep al even alternatieve vrienden naar de Whanganui Rivier om onze eigen groenten te verbouwen, boven een kampvuur te koken en van het land te leven.

In die tijd heb ik een aantal jaren voor mijn eigen vis en vlees gezorgd; om in mijn levensonderhoud te voorzien ving ik paling, zette valstrikken, en sprong uit helikopters om levende herten te vangen. Ik kookte wat ik ving en experimenteerde er eindeloos op los aan de hand van dingen die ik mijn moeder in de keuken had zien doen. Mijn leerproces werd nauwelijks beïnvloed door tradities of regels van een bepaalde school. Sommige dingen werkten en soms ging ik finaal de mist in. Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd (afgezien van een paar cursussen op Het Culinary Institute of America in upstate New York, veel later in mijn carrière), maar studeerde landbouwkunde aan de Lincoln Universiteit in Nieuw Zeeland, en het bleek dat kennis over hoe planten groeien ook erg nuttig is in de keuken.

Ze zeggen wel eens dat je als je ouder wordt, terugkeert naar je wortels. In de herinneringen aan tradities uit onze jeugd vinden we manieren om van ons eigen gezin en leven te genieten. Zelf verbouwde en klaargemaakte groenten eten speelt in gezinnen een belangrijke rol. Het brengt ons, hoe beperkt ook, in contact met het ritme van de natuur. Als ik aan het eind van een drukke werkdag in de moestuin op zoek ga naar iets lekkers, geeft dat enorm veel voldoening. Hetzelfde geldt voor het dekken van de tafel, het aansteken van kaarsen, en het samen genieten van eenvoudige, vers bereide gerechten.

De afgelopen twintig jaren in professionele keukens hebben me ook geleerd dat, naast ingrediënten van topkwaliteit, zelfvertrouwen een van de belangrijkste succesfactoren is. Al mijn recepten zijn grondig en professioneel in de praktijk getest om er zeker van te zijn dat ze stressvrij en foutloos zijn. Ik wil een gids voor jullie zijn. Ik wil jullie deelgenoot maken van mijn kennis, kunde en jullie met meer plezier en voldoening in de keuken staan. De taal van voedsel is universeel – iedereen geniet ervan. Goed eten is iets waar we allemaal recht op hebben, ongeacht het seizoen, budget of gezelschap.

Nederland
In Nederland is Annabel Langbein bekend van haar eigen televisie-programma The Free Range Cook dat wekelijks te zien is op de digitale kookzender 24Kitchen. Daarnaast heeft ze  in de afgelopen jaren diverse boeken uitgebracht in Nederland. Het meest recente boek is De Free Range Cook. In september verschijnt Simple Pleasures. In de media wordt lovend over Annabel geschreven. Iedereen die haar heeft ontmoet en haar recepten heeft gemaakt en geproefd weet het al: Annabel Langbein is verfrissend, puur en fun!